Evenimentul „Masa rotundă ASO – Amplificăm Succesul Organizațiilor”, organizat de Asociația Alumni Universitatea din Oradea (AAUO) vineri, 4 aprilie 2025, între orele 13:00-17:00 la Biblioteca Universității din Oradea, a reprezentat un pas semnificativ în consolidarea relației dintre universitate, studenți și absolvenți.
Agenda evenimentului a inclus momentele de deschidere, prezentări ale inițiativei AAUO și a proiectelor NGO Matches a sponsorului evenimentului, APPAR – Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, precum și discuții despre rolul asociațiilor studențești în inovare și implicare.Desfășurat sub deviza „Asociațiile Studențești - motorul inovării și implicării", evenimentul a oferit oportunitatea unui schimb de experiență între actuala generație de studenți, reprezentată prin asociațiile studențești active din universitate, și absolvenții cu experiență profesională relevantă.
Un dialog deschis și constructiv
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Constantin Bungău, a deschis evenimentul cu un discurs motivațional, subliniind importanța asociațiilor studențești pentru viața universitară: „Vreau să văd organizațiile studențești ca o oală care fierbe pe foc. Noi să putem să dăruim cât voi ați solicitat pentru a face bine prin acțiunile dvs.” Acesta a evidențiat că unele asociații studențești de la Universitatea din Oradea reprezintă deja exemple de bune practici la nivel național.
Un punct important atins de rector a fost invitația către studenți de a se implica mai activ în alianța europeană EUGreen, care reunește nouă universități cu profiluri similare, oferind astfel oportunități de colaborare internațională. „Mi-aș dori să fie mai mulți membri ai asociațiilor studențești implicați, pentru că atunci ar crește mult valența acelor asociații studențești din care provin,” a menționat acesta.
În cuvântul său, Prorectorul responsabil cu serviciile studențești, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, a prezentat cele trei principii care stau la baza relației universității cu asociațiile studențești:
- Parteneriatul: "Suntem conștienți că noi profesorii nu avem ce face în universitate dacă nu sunteți și voi prezenți. Avem o mare disponibilitate și înțelegere pentru tot ceea ce doriți să faceți bun pentru Universitatea din Oradea."
- Încurajarea activităților științifice: "Credem că asociațiile studențești sunt adevărate laboratoare pentru partea profesională, partea științifică și de promovare a profesionalismului universității."
- Susținerea valorilor autentice: "Noi îi încurajăm pe cei care au curaj, pe cei care sunt profesioniști, pe cei care doresc să se auto-perfecționeze și pe cei care sunt onești. Onestitatea merge mână în mână cu profesionalismul."
Prezența partenerilor valoroși
Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților partenerilor externi, care au adus contribuții valoroase prin experiența și expertiza lor: Laviniu Gabor, fondator și președinte al Asociației DECENU.EU, Flaviu Porojan, manager Fundația CREFOP, Filip Barabaș, președinte al A.R.D.T. Oradea, și Costuț Sorina, reprezentantă APPAR ROVE. Aceștia au prezentat proiectul NGO Matches, în cadrul căruia a fost organizat prezentul eveniment. De asemenea au oferit asociațiilor studențești resurse și oportunități de colaborare.
De asemenea, au avut intervenții online reprezentanții a două organizații neguvernamentale importante la nivel național a căror misiune este să sprijine organizațiile nonprofit din România, incluzând aici și asociațiile studențești. Doamna Ana Cojocaru de la Asociația Amplify ONG și doamna Loredana Luțescu de la Asociația Techsoup România au prezentat resursele și oportunitățile pe care le pot accesa asociațiile studențești.
Prezența și implicarea asociațiilor studențești
La eveniment au fost prezente majoritatea asociațiilor studențești active în universitate, printre care: USO (Uniunea Studenților din Oradea), ASF (Asociația Studenților Farmaciști) din Oradea, ASSO (Asociația Studenților Stomatologi din Oradea), ASEO (Asociația Studenților Economiști din Oradea), ASCOR (Asociația Studenților Creștini Ortodocși), ELSA (European Law Students Association), ASIO (Asociația Studenților Ingineri din Oradea), Liga Studenților din Oradea, AVSE (Asociația Viziunea Studențească Eco) și ASCO (Asociația Studenților în Construcții din Oradea).
Fiecare organizație a avut ocazia să se prezinte, oferind informații despre istoricul și evoluția lor, obiectivele, proiectele și programele implementate.
Sesiuni interactive și rezultate concrete
Sesiunile de brainstorming și networking au facilitat identificarea nevoilor specifice ale asociațiilor și au stimulat propuneri de colaborări viitoare. Participanții au contribuit activ la dezbaterea provocărilor și oportunităților, generând o serie de idei valoroase pentru viitoare inițiative comune.
Participanții au agreat necesitatea unor resurse, servicii, activități și soluții la problemele comune pe care președintele Asociație Alumni l-a propus sub forma unui Centru de Resurse Alumni pentru Asociațiile Studențești, o platformă sub egida AAUO care va oferi mentorat, acces la resurse specializate, suport în dezvoltarea organizațională și facilitarea conexiunilor cu mediul de afaceri și ONG-urile locale și naționale.
Impactul așteptat al evenimentului include crearea acestei platforme comune și lansarea de inițiative concrete pentru susținerea asociațiilor studențești, marcând astfel un moment important în dezvoltarea ecosistemului academic local.
Networking și consolidarea comunității
Ultima parte a evenimentului a fost dedicată networking-ului și socializării, oferind oportunitatea participanților de a dezvolta conexiuni valoroase și de a explora posibile colaborări viitoare. Participanții și-au făcut poze, au schimbat date de contact și au discutat despre proiecte comune și posibilități de colaborare, reflectând perfect îndemnul prorectorului: "Mai mulți suntem mai puternici!"
Dorin Cristian Coita, Președintele Asociației Alumni Universitatea din Oradea, a declarat: „Acest eveniment marchează un moment important în dezvoltarea relației dintre absolvenți și studenții actuali. Suntem convinși că experiența absolvenților noștri reprezintă o resursă valoroasă pentru asociațiile studențești, iar prin Centrul de Resurse Alumni pentru Asociațiile Studențești vom putea oferi sprijin concret și relevant pentru dezvoltarea acestora.”
Evenimentul a fost apreciat unanim ca o reușită, consolidând legăturile dintre universitate și comunitatea sa extinsă de absolvenți și parteneri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu